USA: W VIII ceny prod. sprzedanej przemysłu PPI: +2,6 proc. rdr

Ceny produkcji sprzedanej przemysłu PPI w USA w sierpniu 2025 r. spadły o 0,1 proc. w ujęciu miesiąc do miesiąca, w ujęciu rok do roku wzrosły o 2,6 proc. – poinformował Departament Pracy w komunikacie.

Po wyłączeniu cen żywności i energii, indeks PPI spadł o 0,1 proc. mdm, a rdr wzrósł o 2,8 proc.

Analitycy spodziewali się, że PPI wzrośnie o 0,3 proc. mdm, a po wyłączeniu cen żywności i energii oczekiwali wzrostu o 0,3 proc. mdm wobec odpowiednio: +0,7 proc. (po korekcie z +0,9) i +0,7 proc. miesiąc wcześniej (po rewizji z +0,9 proc.).

W ujęciu rdr oczekiwano wzrostu PPI o 3,3 proc. i wzrostu o 3,5 proc. dla wskaźnika bazowego wobec odpowiednio: +3,1 proc. (po korekcie z +3,3 proc.) i +3,4 proc. (po rewizji z +3,7 proc.) w poprzednim miesiącu.

kek/ gor/


Artykuły powiązane

Niemcy największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych

Kategoria: Analizy
Rok 2024 był drugim z kolei rokiem recesji niemieckiej gospodarki. Wyrównany sezonowo PKB Niemiec zmniejszył się w ubiegłym roku o 0,2 proc., wobec spadku o 0,3 proc. w 2023 r. Jednocześnie Niemcy są największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych. Słabe wyniki gospodarcze naszego zachodniego sąsiada rodzą pytania o możliwe negatywne konsekwencje dla polskiego eksportu żywności, który w ostatnich dwóch dekadach systematycznie rósł.
Niemcy największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych

Sytuacja w polskim eksporcie rolno-spożywczym

Kategoria: Sektor niefinansowy
Polski eksport produktów rolno-spożywczych odnotował w pierwszym półroczu 2024 r., pierwszy raz od 2009 r., spadek.  Wartość tego eksportu wyrażona w złotych była o 7,6 proc. niższa w porównaniu z pierwszym półroczem 2023 r. Słabe wyniki, jak dotąd prężnie rozwijającego się eksportu żywności, rodzą pytania o przyczyny tego zjawiska oraz perspektywy na przyszłość.
Sytuacja w polskim eksporcie rolno-spożywczym

Dostęp do żywności wciąż jest problemem

Kategoria: Recenzje
Swobodny dostęp do zdrowej i relatywnie taniej żywności wciąż nie jest czymś powszechnym w skali globu, i wymaga interdyscyplinarnego podejścia, współpracy państw i firm z organizacjami międzynarodowymi, a także zapewnienia odpowiedniego finansowania przedsiębiorstwom z branży rolnej – przekonują autorzy monografii „Współczesne wyzwania bezpieczeństwa żywnościowego”.
Dostęp do żywności wciąż jest problemem