Aktywa finansowe gospodarstw domowych spadły o 6,5 proc. w I kwartale 2014

Stan aktywów finansowych gospodarstw domowych na koniec marca 2014 r. wyniósł 1,43 bln zł i był niższy o 100 mld zł (o 6,5 proc) niż przed
kwartałem – wynika z badania „Sytuacja finansowa sektora gospodarstw domowych w I kw. 2014 r.” przeprowadzonego przez Narodowy Bank Polski.

Spadek wysokości aktywów gospodarstw domowych wynika głównie z jednorazowej transakcji związana z transferem części oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE do ZUS, w wysokości 153,2 mld zł. Stan aktywów finansowych, z pominięciem tego transferu, w marcu 2014 r. powiększył się o 53,3 mld zł względem grudnia 2013 r. i o 127,0 mld zł w porównaniu ze stanem sprzed roku.

W I kw. 2014 r. gospodarstwa domowe przeznaczyły na powiększenie swoich aktywów finansowych łącznie 38,3 mld zł, tj. 12 proc. więcej niż przed rokiem. Inwestowano głównie w depozyty bankowe, w których ulokowano 14,9 mld zł, a także w akcje i inne udziały kapitałowe, których nabyto łącznie za kwotę 17,6 mld zł. Zasoby gotówki powiększono o 2,7 mld zł.

Dochody do dyspozycji gospodarstw domowych, po uwzględnienie czynników sezonowych wzrosły o 1 proc. w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej.

czytaj także >>Stan aktywów finansowych gospodarstw domowych pod znakiem reformy OFE<<


Artykuły powiązane

Obawy o finanse a krańcowa skłonność do konsumpcji

Kategoria: Trendy gospodarcze
Wyniki prowadzonego w czasie pandemii badania, pokazują, że brytyjskie gospodarstwa domowe, obawiające się o swoją przyszłość finansową - w przypadku jednorazowej korzystnej zmiany dochodu -  zamierzają jednak wydać na konsumpcję więcej niż pozostałe.
Obawy o finanse a krańcowa skłonność do konsumpcji

Inflacja cen żywności zagraża najbiedniejszym

Kategoria: Trendy gospodarcze
Badanie pokazało, że silne przyspieszenie wzrostu cen żywności ma istotnie negatywny wpływ na poziom dobrobytu gospodarstw domowych w krajach rozwijających się. Utrzymanie tego zjawiska pogłębi istniejące nierówności społeczne.
Inflacja cen żywności zagraża najbiedniejszym