NBP: Inflacja bazowa w maju ’24 wyniosła 3,8 proc. rdr

Inflacja bazowa w maju 2024 r. obniżyła się do 3,8 proc. rdr, wobec 4,1 proc. w kwietniu 2024 r., a w ujęciu miesiąc do miesiąca wyniosła 0,1 proc. wobec 0,7 proc. w poprzednim miesiącu – podał Narodowy Bank Polski.

Jak poinformował NBP, w relacji rok do roku inflacja w maju 2024 r.:

– po wyłączeniu cen administrowanych (podlegających kontroli państwa) wyniosła 2,4 proc. wobec 2,3 proc. miesiąc wcześniej;

– po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 3,1 proc. wobec 3,5 proc. miesiąc wcześniej;

– po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 3,8 proc. wobec 4,1 proc. miesiąc wcześniej;

– tzw. 15-proc. średnia obcięta, która eliminuje wpływ 15 proc. koszyka cen o najmniejszej i największej dynamice, wyniosła 3,0 proc. wobec 3,0 proc. miesiąc wcześniej.

Wskaźnik CPI w maju 2024 r. wyniósł 2,5 proc. rdr i 0,1 proc. mdm wobec 2,4 proc. rdr i 1,1 proc. mdm w kwietniu 2024 r.

pat/


Artykuły powiązane

Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Kategoria: Sektor niefinansowy
Zagadnienie bezpieczeństwa żywności może być rozpatrywane z wielu perspektyw. W niniejszym artykule zwrócono uwagę na kilka interesujących inicjatyw Unii Europejskiej oraz na problem marnotrawstwa żywności.
Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Bezpieczeństwo żywnościowe a ceny żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
O rynku rolno-spożywczym, bezpieczeństwie żywnościowym, łańcuchach dostaw, sytuacji wywołanej pandemią COVID-19 oraz wojną w Ukrainie mówi dr Jakub Olipra, starszy ekonomista banku Crédit Agricole i wykładowca Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Bezpieczeństwo żywnościowe a ceny żywności

Zamiast zjeść, wyrzucamy na potęgę

Kategoria: Społeczeństwo
W Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności rocznie – dochodzi do tego na każdym etapie – zarówno przed, jak i po jej dotarciu do konsumentów.
Zamiast zjeść, wyrzucamy na potęgę