26 VI podniesione limity w hotelach, gastronomii i na siłowniach

Od 26 czerwca hotele, gastronomia, kina oraz siłownie będą mogły funkcjonować z wyższymi limitami obłożenia – wynika z wypowiedzi premiera i komunikatu przedstawionego na stronie rządu. Od 13 czerwca dozwolona będzie także sprzedaż oraz spożywanie jedzenia i napoi w kinach i na koncertach.

„Od 26 czerwca targi i konferencje będą mogły zaprosić większą liczbę gości – podnosimy limit do 1 osoby na 10 m kw. z 1 os. na 15 m kw. Również wydarzenia sportowe i koncerty (…) będą mogły się odbywać z większą liczbą widzów” – powiedział premier.

„W hotelach i obiektach wypoczynkowych (…) zwiększamy (od 26 VI – PAP) dopuszczalny limit miejsc zajętych do 75 proc. – do tego limitu nie będą wliczane dzieci do 12 r. życia.” – dodał.

Z komunikatu na stronie rządu wynika, że wprowadzone zasady mają obowiązywać do końca wakacji. Harmonogram może być jednak korygowany w oparciu o aktualne dane epidemiczne oraz statystyki szczepień.

Zaznaczono, że do limitów obłożenia nie będą wliczane osoby w pełni zaszczepione, czyli osoby po 14 dniach od zakończenia procesu szczepienia.

Do 75 proc. podniesiono także limit obłożenia w kinach i teatrach, wesołych miasteczkach.

Od 13 czerwca dozwolona będzie sprzedaż oraz spożywanie jedzenia i picia w kinach, teatrach, na koncertach oraz w innych instytucjach kultury i rozrywki.

Od 26 czerwca podniesiono również limit uczestników do 1 os. na 10 m kw. w siłowniach, klubach fitness, kasynach, obiektach handlowych, placówkach pocztowych, bibliotekach, targach, konferencjach, wystawach i salach zabaw. Dotychczasowy limit to 1 os. na 15 m kw.

Wznowiona zostanie działalność dyskotek z limitem do 150 osób.

„Imprezy i spotkania organizowane na świeżym powietrzu, w lokalu lub w wydzielonej strefie gastronomicznej – bez zmian, maksymalnie 150 osób, Zgromadzenia – maksymalnie 150 osób” – napisano na stronie. (PAP Biznes)

luk/ tus/ ana/


Artykuły powiązane

"Marnotrawstwo” jedzenia

Kategoria: Analizy
Według badań Unii Europejskiej Polacy wyrzucają prawie ćwierć tony jedzenia rocznie. Marnotrawstwo jedzenia objawia się nie tylko w indywidualnych domach, lecz jest również naturalną częścią spożywczego biznesu. Tymczasem warto zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście mamy w tym wypadku do czynienia z „marnotrawstwem”.
'Marnotrawstwo” jedzenia

Jak ludzie reagują na rzadkie zdarzenia?

Kategoria: Trendy gospodarcze
Nasze wyniki empiryczne sugerują, że w przypadku COVID-19, ludzie reagują w sposób współmierny do zagrożeń, na jakie są narażeni. Fakt, że w obliczu takich wydarzeń ludzie zachowują się – ogólnie rzecz biorąc – racjonalnie, nie oznacza jednak, że w czasie obecnej pandemii nie ma żadnej roli dla interwencji państwowej.
Jak ludzie reagują na rzadkie zdarzenia?

Wzrost płacy minimalnej zwiększa produktywność pracowników

Kategoria: Analizy
Im wyższe ceny domów, tym właściciele mniej chętnie je sprzedają; każdy potwierdzony przypadek koronawirusa zwiększa sprzedaż jedzenia w internecie o ok. 5 proc.; wzrost płacy minimalnej zwiększa produktywność pracowników. To tylko niektóre z wniosków z najnowszych, ekonomicznych badań naukowych.
Wzrost płacy minimalnej zwiększa produktywność pracowników