Plan niższej akcyzy dla małych browarów i winnic

Komisja Europejska dojrzała do prawnych ułatwień w rzemieślniczej produkcji napojów alkoholowych, jak jabłecznik, czyli cydr. Nowe przepisy podatkowe mają służyć małym przedsiębiorstwom.
Plan niższej akcyzy dla małych browarów i winnic

(CC By ND mxs kolo)

Komisja Europejska zapowiedziała nowe przepisy, które mają służyć małym firmom i rzemieślnikom zajmującym się wytwarzaniem alkoholu, umożliwić im korzystanie z układów informatycznych oraz doprowadzić do zniesienia „obowiązku zatrudniania przedstawicieli podatkowych”.

– Unijne przepisy dotyczące struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych mają ponad 25 lat i wymagają pilnej aktualizacji, aby mogły nadążyć za wyzwaniami i możliwościami, jakie stwarzają nowe technologie i rozwój handlu, przy jednoczesnej ochronie zdrowia publicznego – oświadczył komisarz do spraw gospodarczych i finansowych, podatków i ceł Pierre Moscovici.

Wzrost progu zawartości alkoholu w piwie, wobec którego mogą mieć zastosowanie obniżone stawki podatkowe, ułatwienia dla małych wytwórców alkoholu, a także wzmożenie walki z produkcją podróbek, to główne założenia zmian w unijnych przepisach dotyczących podatku akcyzowego od alkoholu.

Unijni urzędnicy chcą, by ustanowiono jednolity układ certyfikacji, który będzie potwierdzał status małych wytwórców alkoholu w całej Unii. Ma to obniżyć „koszty administracyjne i koszty przestrzegania przepisów” drobnych zakładów, które powinny „móc korzystać z obniżonych stawek akcyzy pod pewnymi warunkami”.

Z 2,8 proc. obj. do 3,5 proc. obj. KE zamierza podnieść próg dla piwa o mniejszej zawartości alkoholu, które może być objęte obniżonymi stawkami podatkowymi. Ma to zachęcić browarników „do innowacyjności i tworzenia nowych produktów”, a spożywców do „wybierania napojów alkoholowych o niskiej zawartości alkoholu”. Ustawodawcy liczą, że to ograniczy spożycie alkoholu.

>>Więcej

Na podst. mat. pras. oprac. WK/OF

 

(CC By ND mxs kolo)

Otwarta licencja


Tagi