Producenci żywności toną w długach

Choć produkcja żywności stanowi jedną z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki to jednocześnie firmy z tej branży plasują się w czołówce przedsiębiorstw ogłaszających upadłość. Według statystyk Krajowego Rejestru Długów 7059 producentów żywności zadłużonych jest na łącznie 375 mln zł.
Producenci żywności toną w długach

Według GUS cały eksport towarów rolno-spożywczych wyniósł w 2016 roku prawie 105,8 mld zł i był o 5,9 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Polska jest szóstym producentem żywności w UE, a w polskim przemyśle rolno-spożywczym działa kilkanaście tysięcy firm, których roczne obroty oscylują wokół 200 mld zł. Blisko 1/3 ich produkcji znajduje nabywców za granicą, 30 proc. trafia do dalszego przerobu, a 40 proc. do dalszego spożycia.

Niestety, ta grupa przedsiębiorstw należy też do najbardziej niewypłacalnych, zaraz po dostawcach materiałów budowlanych. W Krajowym Rejestrze Długów widnieje 7059 producentów żywności, łącznie zadłużonych na ponad 375 mln zł.

Największe zadłużenie mają producenci żywności z województwa mazowieckiego (blisko 60 mln zł), wielkopolskiego (47 mln zł) oraz śląskiego (44 mln zł). Najmniejsze, bo nieprzekraczające 8 mln złotych, z województw podlaskiego, warmińsko-mazurskiego oraz świętokrzyskiego.

W największym stopniu producenci żywności zalegają funduszom sekurytyzacyjnym i firmom windykacyjnym – blisko 164 mln złotych. Bankom, firmom leasingowym i faktoringowym przedsiębiorcy mają do oddania 96,5 mln złotych. Na pieniądze od producentów czekają też firmy handlowe, a dług wobec nich sięga 32 mln zł.

Należy jednak podkreślić, że taki stan rzeczy wynika po części z tego, że branża spożywcza sama ma problem z odzyskiwaniem pieniędzy od wierzycieli. W sumie czeka na spłatę ponad 94 mln zł. w przeszło 17,23 fakturach wystawionych handlowcom, firmom z branży przemysłowej, rolnictwa i budownictwa.

Zatory płatnicze nie są jednak jedyną przyczyną zadłużenia producentów żywności. W tego rodzaju działalności poza czynnikiem ludzkim istotne są też nieoczekiwane zmiany pogodowe (susza, powódź czy przymrozki), ale też coraz silniejsza koncentracja i wypieranie z rynku małych przedsiębiorców przez duże.

>> cały raport „Co gryzie producentów żywności”

(oprac. MP)


Tagi


Artykuły powiązane

Produkty rolno-spożywcze w wojnie celnej UE–USA

Kategoria: Analizy
W kontekście wprowadzanych przez USA ceł dużo mówi się o łańcuchach wartości, w ramach których są wytwarzane wyroby przemysłowe, a relatywnie niewiele o łańcuchach dostaw produktów rolno-spożywczych.
Produkty rolno-spożywcze w wojnie celnej UE–USA

Niemcy największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych

Kategoria: Analizy
Rok 2024 był drugim z kolei rokiem recesji niemieckiej gospodarki. Wyrównany sezonowo PKB Niemiec zmniejszył się w ubiegłym roku o 0,2 proc., wobec spadku o 0,3 proc. w 2023 r. Jednocześnie Niemcy są największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych. Słabe wyniki gospodarcze naszego zachodniego sąsiada rodzą pytania o możliwe negatywne konsekwencje dla polskiego eksportu żywności, który w ostatnich dwóch dekadach systematycznie rósł.
Niemcy największym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych

Sytuacja w polskim eksporcie rolno-spożywczym

Kategoria: Sektor niefinansowy
Polski eksport produktów rolno-spożywczych odnotował w pierwszym półroczu 2024 r., pierwszy raz od 2009 r., spadek.  Wartość tego eksportu wyrażona w złotych była o 7,6 proc. niższa w porównaniu z pierwszym półroczem 2023 r. Słabe wyniki, jak dotąd prężnie rozwijającego się eksportu żywności, rodzą pytania o przyczyny tego zjawiska oraz perspektywy na przyszłość.
Sytuacja w polskim eksporcie rolno-spożywczym