Transmisja konferencji Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego 08.05.2025 r.
Kategoria: Trendy gospodarcze
Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2023 r. wzrósł do 127,2 pkt ze 126,5 pkt w marcu – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jest to pierwszy wzrost indeksu, po dwunastu z rzędu spadkach.
„Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały” – napisano.
W kwietniu 2022 r. indeks był na poziomie 158,4 pkt.
„Ważne jest, byśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział Maximo Torero, cytowany w komunikacie FAO.
Dodał, że konieczne jest odnowienie porozumienia eksportu zbóż przez Morze Czarne, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy.
Jak podano w komunikacie FAO, indeks cen zbóż spadł w kwietniu 2023 r. o 1,7 proc. w stosunku do marca i o 19,8 proc. wobec kwietnia 2022 r. Ceny pszenicy na globalnym rynku spadły w kwietniu 2023 r. o 2,3 proc., głównie z powodu dużej dostępności tego zboża w Australii i Federacji Rosyjskiej. Światowe ceny kukurydzy spadły natomiast o 3,2 proc., ze względu na dostawy z Ameryki Południowej.
Według danych FAO, indeks cen olejów roślinnych spadł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., odnotowując piąty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne, podczas gdy notowania olejów: sojowego, rzepakowego i słonecznikowego spadały w ślad za przewidywanymi rekordami zbiorów soi w Brazylii. Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 1,7 procent, na co wpływ miał utrzymujący się słaby globalny popyt importowy na mleko w proszku i wyższa dostępność eksportowa sera w Europie Zachodniej.
Jak podała FAO, o 17,6 proc. wzrósł w kwietniu 2023 r. indeks cen cukru, licząc w stosunku do marca 2023 r., osiągając najwyższy poziom od października 2011 r. Powodem wzrostu była mniejsza produkcja w Indiach, Chinach, Tajlandii i Unii Europejskiej, spowodowana suchą pogodą, a także opóźnienie rozpoczęcia zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii. Ponadto, ceny cukru rosły, ponieważ spodziewany jest wzrost popytu na etanol z trzciny cukrowej.
Indeks cen mięsa FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., głównie dzięki wyższym notowaniom mięsa wieprzowego oraz drobiu.
FAO opublikowała także nowy raport dotyczący podaży i popytu na zboża, w którym skorygowano prognozę światowej produkcji pszenicy na 2023 r. do 785 mln ton. To drugi co do wielkości wynik w historii, ale wciąż niższy niż w poprzednim sezonie.
FAO podniosła też swoją wcześniejszą prognozę światowego handlu zbożami w sezonie 2022/2023, do 472 mln ton, co stanowi obecnie o około 2,2 proc. poniżej rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu.
map/ pam/ asa/