Złota rezerwa na trudne czasy
Kategoria: Polityka pieniężna
(CC By NC ND Edwinek)
13 lutego 2008 roku oscypek został wpisany do europejskiego Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Dotychczas Komisja Europejska zarejestrowała 36 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione (wg stanu na 16.X.2012 r. źródło: IJHARS) w trzech kategoriach: chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS).
>>Zobacz infografikę poniżej
Dotychczas Komisja Europejska zarejestrowała 36 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione (wg stanu na 16.X.2012 r. źródło: IJHARS) w trzech kategoriach: chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS).
Oscypek, wbrew powszechnej opinii, nie był pierwszym lecz drugim polskim produktem chronionym zarejestrowanym w UE. Pierwszym była bryndza podhalańska (2007 r.). Oscypka opóźnił protest Słowaków. Słowacja wskazywała, że „rejestracja nazwy „Oscypek” przyniosłaby szkodę nazwie Slovenský oštiepok, o której rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia Słowacja wystąpiła do Komisji Europejskiej”. Polska i Słowacja osiągnęły porozumienie w 2007 r., uznając, że nazwy Oscypek i Slovenský oštiepok odnoszą się do serów produkowanych w odmienny sposób.
Ostatecznie Oscypek, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r., został wpisany do Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych
OF