Artykuły
Szkoły muszą uwolnić się od rządów
Aleksander PińskiWładze powinny oddać kontrolę nad edukacją – pisze prof. Lant Pritchett z Uniwersytetu Harvarda w książce „The Rebirth of Education: Schooling Ain't Learning”.
Ekonomia to polityka
Aleksander Piński„Ekonomiści nadużywają naukowego żargonu i matematyki. Chcą zniechęcić opinię publiczną do udziału w podejmowaniu decyzji o polityce ekonomicznej. Tymczasem 95 proc. ekonomii da się zrozumieć na chłopski...
Moc walut i siła władzy
Paweł KowalewskiAlana Wheatleya, dziennikarza agencji Reuters, trudno nazwać osobistością w świecie literatury ekonomicznej. Jego książka The Power of Currencies and Currencies of Power, poświęcona bieżącym procesom i prognozom...
Pracownik jak złoto
Aleksander PińskiJakość pracowników to podstawowa przewaga konkurencyjna na rynku – piszą Leerom Segal, Aaron Goldstein, Jay Goldman oraz Rahaf Harfoush w książce „The Decoded Company: Know Your Talent Better Than You Know Your...
O tym, jak Keynes milionerem został
Aleksander PińskiJohn Maynard Keynes od 1919 r. do 1945 r. powiększył swój prywatny majątek dwudziestopięciokrotnie. O jego filozofii inwestowania pisze John F. Wasik w wydanej pod koniec 2013 r. w USA książce „Keynes's Way to...
Wysoka cena ekonomicznego cudu
Adam Kaliński„W ciągu zaledwie 30 lat Chiny, jak błyskawicznie zmieniający maski aktor opery syczuańskiej, przeobraziły się z kraju, w którym polityka góruje nad wszystkim, w kraj, gdzie rządzi pieniądz” – pisze chiński...
Humanizacja ekonomii
Bogdan GóralczykEkonomia nie jest nauką jak fizyka czy chemia, lecz praktyką polityczną – pisze Ha-Joon Chang w książce „23 rzeczy, których nie mówią ci o kapitalizmie”.
Futbol to nie biznes
Aleksander Piński„Piłka nożna to nie jest ani wielki biznes, ani dobry biznes. To zapewne w ogóle nie jest biznes” – piszą Simon Kuper i Stefan Szymanski w książce „Soccernomics: Why England Loses, Why Germany and Brazil Win,...
Na początku był kredyt
Aleksander Piński„To mit, że na początku był barter, a potem pieniądz” – twierdzi w książce „Debt. The First 5000 Years” antropolog prof. David Graeber. Warto poznać poglądy na rynek tego niekonwencjonalnego autora.
Jedz, choruj i pozywaj
Aleksander PińskiKiedy przetworzoną żywność pozbawimy soli, cukru i tłuszczu zostaje niewiele – pisze Michael Moss w „Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us”.