Lagarde: Żywność i energia czynnikami ryzyka dla wzrostu inflacji

Żywność i energia stanowią czynniki ryzyka dla wzrostu inflacji – podała prezes EBC, Christine Lagarde, na konferencji po posiedzeniu EBC.

„Do zagrożeń dla perspektyw inflacyjnych zalicza się potencjalna ponowna presja na wzrost cen energii i żywności. Niekorzystne warunki pogodowe i szerzej postępujący kryzys klimatyczny mogą spowodować wzrost cen żywności bardziej niż oczekiwano. Trwały wzrost oczekiwań inflacyjnych powyżej naszego celu lub wyższy od oczekiwanego wzrost wynagrodzeń lub marż zysku może również spowodować wzrost inflacji, w tym w średnim okresie. Z kolei słabszy popyt – na przykład wskutek silniejszej transmisji polityki pieniężnej lub pogorszenia otoczenia gospodarczego poza strefą euro – prowadziłby do zmniejszenia presji cenowej, szczególnie w średnim okresie” – powiedziała Lagarde.

„Perspektywy dla wzrostu gospodarczego są nadal niepewne. Wzrost PKB może być wolniejszy, jeśli skutki polityki pieniężnej będą silniejsze, niż oczekiwano, lub jeśli gospodarka światowa osłabnie, na przykład z powodu dalszego spowolnienia w Chinach. Z drugiej strony wzrost gospodarczy może być wyższy niż przewidywano, jeśli silny rynek pracy, rosnące dochody realne i zmniejszająca się niepewność sprawią, że ludzie i przedsiębiorstwa zyskają większą pewność siebie i będą wydawać więcej” – dodała.

kkr/ gor/


Artykuły powiązane

Dokąd zmierza polityka pieniężna

Kategoria: Trendy gospodarcze
W latach 90. XX w. wydawało się, że patent na prowadzenie polityki pieniężnej jest znany. Kraje małe, o otwartej gospodarce i swobodnych przepływach finansowych, powinny zrezygnować z prowadzenia własnej polityki monetarnej i przywiązać kurs swojego pieniądza do zagranicznej waluty dominującej w obrotach handlu zagranicznego. Oczywiście takie rozwiązanie wymagało prowadzenia odpowiedzialnej polityki budżetowej i zaufania rynków finansowych wykluczające raptowny odpływ zagranicznego finansowania.
Dokąd zmierza polityka pieniężna