FAO: Światowe zbiory zbóż w ‘24 wyniosą 2854 mln ton

Światowe zbiory zbóż w 2024 r. wyniosą 2854 mln ton, o 7,9 mln ton więcej niż szacowane w czerwcu 2024 r. – ocenia wstępnie Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

„Miesięczny wzrost odzwierciedla lepsze perspektywy dla zbóż gruboziarnistych – prognoza światowej produkcji została podniesiona o 0,4 proc. do 1530 mln ton – oraz pszenicy, gdzie oczekiwana produkcja wzrośnie o 0,3 proc. do 789 mln ton w porównaniu z prognozami z czerwca 2024 r.” – napisano.

FAO podaje, że lepsze perspektywy dla zbóż grubych opierają się w dużej mierze na lepszych oczekiwaniach dotyczących zbiorów kukurydzy w Argentynie i Brazylii.

map/ gor/


Artykuły powiązane

Ukraińskie rolnictwo wychodzi z wojny obronną ręką

Kategoria: Trendy gospodarcze
Według szacunków ukraińskiego ministerstwa rolnictwa tegoroczne zbiory będą jeszcze niższe niż w 2022 r. Mimo kolosalnych problemów spowodowanych rosyjską agresją jednak ziarna znad Dniepru nie zabraknie ani na użytek własny, ani na eksport.
Ukraińskie rolnictwo wychodzi z wojny obronną ręką

Banki centralne a rynek złota

Kategoria: Trendy gospodarcze
Ceny złota osiągnęły rekordowe poziomy w pierwszym tygodniu marca 2024 r., generując tym samym dyskusję na temat zalet inwestowania w ten szlachetny metal. Wbrew pozorom, nie jest to takie oczywiste. Chętnych jednak do kupna złota nie brakuje. Nie bez przyczyny nazywane jest bowiem diabelskim kruszcem płatającym różnego rodzaju figle. Najlepiej przekonał się o tym nie kto inny, jak były premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown.
Banki centralne a rynek złota

Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
Bezpieczeństwo żywnościowe – jako już problem globalny - jest przedmiotem prac organizacji międzynarodowych. Doskonalenie programów w zakresie tworzenia norm żywnościowych ma na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie uczciwych praktyk w obrocie żywnością
Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności