Produkty rolno-spożywcze w umowie UE–Mercosur
Kategoria: Trendy gospodarcze
W 2025 r. GUS poszerzył badanie cen między innymi w zakresie obserwacji żywności wegańskiej, usług medycznych, usług z zakresu wynajmu prywatnych środków transportu. Dalszego monitorowania sytuacji wymaga zjawisko zmniejszania i zwiększania gramatury produktu, a także modyfikacje cech jakościowych towarów – podał GUS.
GUS co roku dokonuje zmiany listy towarów i usług, dla których każdego miesiąca są pozyskiwane poziomy cen i cechy jakościowe produktów.
„W 2025 roku badanie poszerzono między innymi w zakresie obserwacji: żywności wegańskiej, usług medycznych, usług z zakresu wynajmu prywatnych środków transportu, sprzętu audiowizualnego, fotograficznego i informatycznego, gier i zabawek, sprzętu sportowego, usług związanych z rekreacją i sportem, gastronomią. Lista reprezentantów została również zweryfikowana poprzez uogólnienie opisów niektórych produktów z zakresu żywności czy ograniczenie obserwacji prasy” – napisano.
W ocenie GUS doświadczenia z lat poprzednich wskazują na konieczność dalszego monitorowania sytuacji zarówno zmniejszania, jak i zwiększania gramatury produktu (tzw. downsizing i upsizing) wraz z pozostawieniem bez zmian lub zwiększeniem ceny za określoną jednostkę miary produktu.
Dodatkowo, w miarę możliwości, badane będą zmiany związane z modyfikacjami składu towarów, które wpływają na ich cechy jakościowe, ale nie są adekwatnie uwzględnione w poziomie ceny (tzw. skimpflacja).
GUS informuje, że ze względu na planowane wdrożenie w 2026 r. nowej wersji klasyfikacji spożycia indywidualnego według celu (COICOP2018) włączane do obecnej edycji badania towary i usługi mają także na celu zapewnienie reprezentatywności dla nowego zakresu grup produktów, np. w zakresie dań gotowych, wyrobów piekarskich, sprzętu sportowego, środków transportu i ich wypożyczania, usług związanych z profilaktyką zdrowotną, usług dostawy towarów.
tus/ osz/