FAO: Zbiory pszenicy w ‘23 spadną o 3 proc. rdr do 777 mln ton

Światowe zbiory pszenicy w 2023 roku spadną o 3 proc. rdr do 777 mln ton – ocenia Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

„Całkowita produkcja pszenicy w 2023 roku jest oceniana na poziomie 777 mln ton, co stanowi 3,0-procentowy spadek wobec rekordowego poziomu z 2022 r.” – napisał FAO w raporcie.

FAO oczekuje, że większa część przewidywanego spadku nastąpi w Federacji Rosyjskiej i Australii. Mniejsze zaś spadki produkcji spodziewane są w Ukrainie i Kazachstanie.

FAO przewiduje, że globalne całkowite zużycie pszenicy w sezonie 2023/2024 osiągnie poziom 780 mln ton, co oznacza wzrost o 0,1 proc. wobec poprzedniego sezonu.

map/ ana/


Artykuły powiązane

Ukraińskie rolnictwo wychodzi z wojny obronną ręką

Kategoria: Trendy gospodarcze
Według szacunków ukraińskiego ministerstwa rolnictwa tegoroczne zbiory będą jeszcze niższe niż w 2022 r. Mimo kolosalnych problemów spowodowanych rosyjską agresją jednak ziarna znad Dniepru nie zabraknie ani na użytek własny, ani na eksport.
Ukraińskie rolnictwo wychodzi z wojny obronną ręką

Ukraina walczy o eksport zbóż

Kategoria: Trendy gospodarcze
Jeżeli kraj eksportował co roku 50 mln ton pszenicy i kukurydzy, czy 15 mln ton wyrobów stalowych, a nagle może wywozić ułamek tego wolumenu, to ma wielki problem gospodarczy. Przeżywa go Ukraina, walcząca z agresorem.
Ukraina walczy o eksport zbóż

Wojna w Ukrainie i jej wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie

Kategoria: Trendy gospodarcze
Niewątpliwie wojna w Ukrainie ma wielowymiarowy wpływ na gospodarkę światową, która już przed jej wybuchem została osłabiona przez kryzys gospodarczo-zdrowotny spowodowany pandemią COVID-19 oraz postępujące zmiany klimatu. Impas na wschodzie Europy oddziałuje na pozostałe kraje globu poprzez trzy kanały transmisji, tj. rosnące ceny żywności, wzrastające ceny energii i zaostrzające się warunki finansowe.
Wojna w Ukrainie i jej wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie