WHO zwołuje specjalny komitet w sprawie małpiej ospy

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w środę, że zwoła Komitet ds. Nagłych Wypadków w sprawie małpiej ospy. Wzmagają się obawy przed rozprzestrzenieniem się tego wirusa z Demokratycznej Republiki Konga na kolejne państwa Afryki i poza nią.

Dotychczas wirus małpiej ospy był głównie aktywny w Demokratycznej Republice Konga (DRK), gdzie według danych WHO od początku roku zainfekował ponad 14 tysięcy osób i był odpowiedzialny za 511 zgonów. Choroba ta od dawna była obecna w DRK, ale w ostatnich latach następował stopniowy wzrost zachorowań. Obecna epidemia spowodowana jest przez wirusa nazywanego Kladem 1b. W ciągu ostatniego miesiąca potwierdzonych zostało 50 przypadków zachorowania na małpią ospę w Burundi, Kenii, Rwandzie i Ugandzie.

„W świetle rozprzestrzeniania się małpiej ospy poza DRK oraz możliwości dalszego międzynarodowego rozprzestrzeniania się w Afryce i poza nią, zdecydowałem się zwołać Komitet ds. Nagłych Wypadków zgodnie z Międzynarodowymi Przepisami Zdrowotnymi, aby doradził mi, czy epidemia stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym” – powiedział Tedros Adhanom Ghebreyesus, szef WHO.

Dodał, że komitet „zbierze się tak szybko jak to możliwe” i będzie składać się z niezależnych ekspertów z różnych dziedzin.

Małpia ospa jest odzwierzęcą chorobą zakaźną powodowaną przez wirusa. Wirus ten może być także przenoszony z człowieka na człowieka. Małpia ospa charakteryzuje się gorączką, bólem głowy, mięśni i wysypką przypominającą krosty, przez co trudno odróżnić ją od ospy wietrznej. Choroba ta najczęściej występuje w Afryce.

ek/ mms/ asa/


Artykuły powiązane

Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
Bezpieczeństwo żywnościowe – jako już problem globalny - jest przedmiotem prac organizacji międzynarodowych. Doskonalenie programów w zakresie tworzenia norm żywnościowych ma na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie uczciwych praktyk w obrocie żywnością
Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Po co afrykańska ziemia krajom trzecim?

Kategoria: Trendy gospodarcze
Jakie są przyczyny przejmowania masowo ziemi w Afryce?  Dlaczego państwa arabskie od lat kupują setki hektarów oraz czym jest zielony kolonializm? To pytania, które zadają sobie przedstawicielu różnych organizacji na świecie, zajmujących się gruntami i handlem nimi, szczególnie na Czarnym Kontynencie.
Po co afrykańska ziemia krajom trzecim?

Sztuczna inteligencja – korzyści i zagrożenia

Kategoria: Trendy gospodarcze
Sztuczna inteligencja coraz bardziej wpływa na współczesny świat. Mimo że wciąż jesteśmy daleko od tego, aby maszyny zdominowały wszystkie aspekty życia, dostępność technologii opartych na sztucznej inteligencji, a zwłaszcza zdolność maszyn do przechowywania i oceny ogromnych ilości informacji jest bezsprzeczna.
Sztuczna inteligencja – korzyści i zagrożenia