FAO: We IX Indeks cen żywności na świecie wzrósł do 124,4 pkt

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu 2024 r. wzrósł do 124,4 pkt ze 120,7 pkt w sierpniu 2024 r. – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Wrześniowy wzrost jest największy od marca 2022 r.

„Notowania cen wszystkich towarów uwzględnionych w indeksie wzrosły, a wzrosty wahały się od 0,4 procent dla indeksu cen mięsa do 10,4 procent dla cukru” – napisano.

We wrześniu 2023 r. indeks był na poziomie 121,9 pkt.

FAO podaje, że wzrost indeksu cen cukru był spowodowany obawami o jego dostępność globalną w nadchodzącym sezonie 2024/2025.

„Pogarszające się perspektywy zbiorów w Brazylii, z powodu przedłużającej się suszy i pożarów, które zniszczyły pola trzciny cukrowej pod koniec sierpnia, były głównymi czynnikami wzrostu światowych cen cukru” – podano.

map/ gor/

 


Artykuły powiązane

Dezinflacja na świecie i w Polsce postępuje

Kategoria: Analizy
Inflację CPI na poziomie 11,9 proc. w 2023 r.; 5,2 proc. – w 2024 r. oraz 3,6 proc. – w 2025 r. zakłada centralna ścieżka projekcji z lipcowego „Raportu o inflacji” Departamentu Analiz i Badań Ekonomicznych NBP. „Nasza projekcja niewiele różni się od marcowej i listopadowej” – mówią eksperci NBP.
Dezinflacja na świecie i w Polsce postępuje

Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
Bezpieczeństwo żywnościowe – jako już problem globalny - jest przedmiotem prac organizacji międzynarodowych. Doskonalenie programów w zakresie tworzenia norm żywnościowych ma na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie uczciwych praktyk w obrocie żywnością
Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Svensson o przeszacowaniu cen nieruchomości mieszkaniowych

Kategoria: Trendy gospodarcze
Przedstawiane przez organy nadzoru makroostrożnościowego twierdzenia o przeszacowaniu cen nieruchomości – na przykład w Szwecji – oparte na współczynniku cen nieruchomości do dochodów są często przesadzone. W niniejszym artykule dowodzimy, że dla określenia czynników fundamentalnych kształtujących ceny nieruchomości mieszkaniowych konieczne jest uwzględnienie zrównoważonego poziomu stóp procentowych, lecz żadna konkretna miara przeszacowania lub niedoszacowania nie jest zadowalająca. Do miar tych należy współczynnik kosztów użytkowania do dochodów. Zamiast nich dla potrzeb przeprowadzenia oceny opartej na dowodach wymagane są strukturalne modele empiryczne rynku mieszkaniowego i rynku kredytowego.
Svensson o przeszacowaniu cen nieruchomości mieszkaniowych