NBP: Inflacja bazowa w marcu wyniosła 3,6 proc. rdr.

Inflacja bazowa w marcu 2025 r. wyniosła 3,6 proc. rdr – tyle samo co przed miesiącem, a w ujęciu miesiąc do miesiąca wyniosła 0,4 proc. vs. 0,4 proc. poprzednio – podał Narodowy Bank Polski.

Jak poinformował NBP, w relacji rok do roku inflacja w marcu:

– po wyłączeniu cen administrowanych (podlegających kontroli państwa) wyniosła 3,4 proc., wobec 3,5 proc. miesiąc wcześniej;

– po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 5,0 proc., wobec 4,9 proc. miesiąc wcześniej;

– po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 3,6 proc., wobec 3,6 proc. miesiąc wcześniej;

– tzw. 15-proc. średnia obcięta, która eliminuje wpływ 15 proc. koszyka cen o najmniejszej i największej dynamice, wyniosła 4,6 proc., wobec 4,6 proc. miesiąc wcześniej.

Zasadniczy wskaźnik CPI w marcu wyniósł 4,9 proc. rdr. (PAP Biznes)

tus/ osz/


Artykuły powiązane

Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Kategoria: Sektor niefinansowy
Zagadnienie bezpieczeństwa żywności może być rozpatrywane z wielu perspektyw. W niniejszym artykule zwrócono uwagę na kilka interesujących inicjatyw Unii Europejskiej oraz na problem marnotrawstwa żywności.
Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Zamiast zjeść, wyrzucamy na potęgę

Kategoria: Społeczeństwo
W Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności rocznie – dochodzi do tego na każdym etapie – zarówno przed, jak i po jej dotarciu do konsumentów.
Zamiast zjeść, wyrzucamy na potęgę

Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
Bezpieczeństwo żywnościowe – jako już problem globalny - jest przedmiotem prac organizacji międzynarodowych. Doskonalenie programów w zakresie tworzenia norm żywnościowych ma na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie uczciwych praktyk w obrocie żywnością
Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności