W październiku 2023 r. koniunktura w polskim przemyśle przetwórczym się poprawiła – wynika z badania Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH.
W październiku 2023 r. wskaźnik koniunktury (IRGIND) zwiększył swoją wartość o 0,4 pkt i wynosi -5,0 pkt, o 8,0 pkt więcej niż przed rokiem. O poprawie koniunktury informują firmy prywatne. Publiczne odnotowały pogorszenie.
Z badania wynika, że w przekroju wg głównych grup produktowych poprawę koniunktury w październiku odnotowali wszyscy producenci, poza producentami dóbr konsumpcyjnych trwałego użytku.
IRG podaje, że wartość wskaźnika dla tej grupy zmalała o 11,1 pkt, do poziomu -26,2 pkt. Ta branża ciągle nie odzyskała pozycji sprzed pandemii COVID-19. W pozostałych grupach produktowych koniunktura się poprawiła.
Z badania wynika, że w ciągu miesiąca odnotowano wzrost poziomów produkcji, zamówień, zarówno krajowych jak i eksportowych oraz zatrudnienia. Wzrósł poziom zapasów wyrobów gotowych i obniżył się poziom cen producentów. Poprawiła się sytuacja finansowa przedsiębiorstw oraz ich nastroje. Oceny ogólnej kondycji gospodarki polskiej wzrosły aż o 16,5 pkt. Przedsiębiorcy spodziewają się dalszej poprawy sytuacji w gospodarce w najbliższych miesiącach.
IRG podaje, że głównym problemem, z którym mierzą się ankietowani producenci pozostaje bariera popytowa.
W ciągu ostatnich sześciu miesięcy – i to znacznie – wzrosły nakłady inwestycyjne.
map/ ana/