FAO: Indeks cen żywności na świecie w IV wzrósł do 127,2 pkt

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2023 r. wzrósł do 127,2 pkt ze 126,5 pkt w marcu – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

Jest to pierwszy wzrost indeksu, po dwunastu z rzędu spadkach.

„Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały” – napisano.

W kwietniu 2022 r. indeks był na poziomie 158,4 pkt.

„Ważne jest, byśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział Maximo Torero, cytowany w komunikacie FAO.

Dodał, że konieczne jest odnowienie porozumienia eksportu zbóż przez Morze Czarne, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy.

Jak podano w komunikacie FAO, indeks cen zbóż spadł w kwietniu 2023 r. o 1,7 proc. w stosunku do marca i o 19,8 proc. wobec kwietnia 2022 r. Ceny pszenicy na globalnym rynku spadły w kwietniu 2023 r. o 2,3 proc., głównie z powodu dużej dostępności tego zboża w Australii i Federacji Rosyjskiej. Światowe ceny kukurydzy spadły natomiast o 3,2 proc., ze względu na dostawy z Ameryki Południowej.

Według danych FAO, indeks cen olejów roślinnych spadł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., odnotowując piąty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne, podczas gdy notowania olejów: sojowego, rzepakowego i słonecznikowego spadały w ślad za przewidywanymi rekordami zbiorów soi w Brazylii. Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 1,7 procent, na co wpływ miał utrzymujący się słaby globalny popyt importowy na mleko w proszku i wyższa dostępność eksportowa sera w Europie Zachodniej.

Jak podała FAO, o 17,6 proc. wzrósł w kwietniu 2023 r. indeks cen cukru, licząc w stosunku do marca 2023 r., osiągając najwyższy poziom od października 2011 r. Powodem wzrostu była mniejsza produkcja w Indiach, Chinach, Tajlandii i Unii Europejskiej, spowodowana suchą pogodą, a także opóźnienie rozpoczęcia zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii. Ponadto, ceny cukru rosły, ponieważ spodziewany jest wzrost popytu na etanol z trzciny cukrowej.

Indeks cen mięsa FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., głównie dzięki wyższym notowaniom mięsa wieprzowego oraz drobiu.

FAO opublikowała także nowy raport dotyczący podaży i popytu na zboża, w którym skorygowano prognozę światowej produkcji pszenicy na 2023 r. do 785 mln ton. To drugi co do wielkości wynik w historii, ale wciąż niższy niż w poprzednim sezonie.

FAO podniosła też swoją wcześniejszą prognozę światowego handlu zbożami w sezonie 2022/2023, do 472 mln ton, co stanowi obecnie o około 2,2 proc. poniżej rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu.

map/ pam/ asa/


Artykuły powiązane

Najwyższy czas na pożegnanie biopaliw

Kategoria: Analizy
Zamarł lub kuleje eksport zbóż z Ukrainy i Rosji. Grozi to głodem w wielu ubogich państwach świata. Obecny niedobór zbóż na świecie jest w sporej mierze sztuczny i "do zasypania" ziarnem.
Najwyższy czas na pożegnanie biopaliw

Czy zaczniemy jeść owady zamiast mięsa?

Kategoria: Zewnętrzni eksperci
Jest nas już 8 mld. Wyżywienie tak dużej populacji będzie coraz większym problemem, szczególnie że zmiany klimatu sprawę skomplikują. Urozmaicenie naszej diety może stać się koniecznością, ale wzorce kulturowe dotyczące jedzenia nie mogą być w tej dyskusji pomijane.
Czy zaczniemy jeść owady zamiast mięsa?

Wojna w Ukrainie i jej wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie

Kategoria: Trendy gospodarcze
Niewątpliwie wojna w Ukrainie ma wielowymiarowy wpływ na gospodarkę światową, która już przed jej wybuchem została osłabiona przez kryzys gospodarczo-zdrowotny spowodowany pandemią COVID-19 oraz postępujące zmiany klimatu. Impas na wschodzie Europy oddziałuje na pozostałe kraje globu poprzez trzy kanały transmisji, tj. rosnące ceny żywności, wzrastające ceny energii i zaostrzające się warunki finansowe.
Wojna w Ukrainie i jej wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie