Prezes NBP: Podwyżka VAT nie przeniosła się na ceny żywności

Podwyższenie stawki VAT na żywność nie przeniosło się w aż tak dużym stopniu na razie na ceny żywności, jak się obawiano, ale to się może jeszcze przenosić w dalszych miesiącach – poinformował na konferencji prasowej prezes NBP prof. Adam Glapiński.

„To właśnie wyższa stawka podatku VAT na żywność oraz wyższe ceny paliw odpowiadają za wzrost rocznego wskaźnika CPI między marcem a kwietniem” – powiedział Glapiński.

Dodał, że podwyższenie VAT-u, nie przeniosło się w aż tak dużym stopniu na razie na ceny żywności, jak się obawiano.

„Ale to się może jeszcze przenosić w dalszych miesiącach. Pomimo tego wzrostu inflacja utrzymuje się na poziomie zgodnym z celem” – podkreślił.

jz/ map/ pat/ tus/ osz/


Artykuły powiązane

Bezpieczeństwo żywnościowe a ceny żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
O rynku rolno-spożywczym, bezpieczeństwie żywnościowym, łańcuchach dostaw, sytuacji wywołanej pandemią COVID-19 oraz wojną w Ukrainie mówi dr Jakub Olipra, starszy ekonomista banku Crédit Agricole i wykładowca Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Bezpieczeństwo żywnościowe a ceny żywności

Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Kategoria: Sektor niefinansowy
Zagadnienie bezpieczeństwa żywności może być rozpatrywane z wielu perspektyw. W niniejszym artykule zwrócono uwagę na kilka interesujących inicjatyw Unii Europejskiej oraz na problem marnotrawstwa żywności.
Unia Europejska a bezpieczeństwo żywnościowe

Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Trendy gospodarcze
Bezpieczeństwo żywnościowe – jako już problem globalny - jest przedmiotem prac organizacji międzynarodowych. Doskonalenie programów w zakresie tworzenia norm żywnościowych ma na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie uczciwych praktyk w obrocie żywnością
Codex Alimentarius a bezpieczeństwo żywności